Ga direct naar de inhoud.

genieloods vijfhuizen

Prijsvraag. Een behaaglijke expositieruimte maken in een ongeïsoleerde stalen loods: hoe doe je dat? VASD presenteerde een plan voor een nieuw volume in een oude jas, waarbij zoveel mogelijk van het originele monument zichtbaar blijft. Met veel glas, doorzicht en verrassende ruimtes kijkt de bezoeker zijn ogen uit – en niet alleen naar de kunst aan de muren.

In deze prachtige historische genieloods is het soms bitterkoud, soms snikheet. Bouwfysisch gezien een lastige uitdaging. Helemaal isoleren, is onbegonnen werk. De charme zou ermee verdwijnen, net als het volledige budget voor de renovatie. Door een nieuw volume in de loods te plaatsen, ontstaat een warme kern in een gebouw, terwijl de omringende ruimte met de seizoenen meegaat. Naast tentoonstellingen in de warme kern, zijn er daarbuiten ook tentoonstellingen die de charme van de openlucht in zich dragen, met een paraplu van stalen golfplaten. Stel je de sfeer eens voor in deze tentoonstellingsruimte tijdens een zomerse regenbui!

Door slechts een gedeelte van de loods, namelijk alleen het nieuwe ingeschoven gebouw, te verwarmen, gaan we zuinig om met onze fossiele brandstoffen. In de zomer is het hier aangenaam koel vanwege een ingenieus ventilatiesysteem dat zorgt voor verkoelende trek in het gebouw. Dit doen we door in het volume verschillende luiken (ventes) toe te passen die tegen elkaar kunnen worden opengezet. Doordat de verdiepingvloer aan de buitenzijde uit roosters bestaat, kan deze trek ook daadwerkelijk ontstaan. De bestaande lichtkoepels kunnen opengezet worden als onderdeel van dit systeem. Om volledig CO2-neutraal te worden, plaatsen we een windmolen naast de loods

Transforming an uninsulated steel military depot into an accommodating exhibition area – how is that possible? Our answer is to create a new core in the heart of the old shell, thereby retaining as much of the original monument as possible. With lots of glass, interior vistas and surprising spaces there will be plenty to attract the visitors’ eye beyond the art on display. We will place a new structure inside the depot. In the winter this structure will be nice and warm, while in the summer it will remain comfortably cool.This new structure will comply with all modern construction regulations, creating a warm, inner core in the building which adapts to the different seasons.  Apart from the exhibition area inside the warm core, another, outer exhibition area will recreate a sense of the outdoors, complete with an umbrella of corrugated iron. Imagine the atmosphere in this exhibition area during a summer shower! 


woonzorgcentrum Voorveldse Hof

utrecht

pernod ricard nederland

amsterdam

herenhuis 1890

amsterdam

vandemarkt 1

amsterdam

de tolhuistuin

amsterdam

artsen & fysiotherapie praktijk

amsterdam

villa

amstelveen

pakhuis

amsterdam

artsenpraktijk

den haag

genieloods

vijfhuizen

Amadi Panorama Hotel

Amsterdam

studio bazar, kauwgomballen fabriek

amsterdam

molen de hoop

loenen aan de vecht

vandemarkt 2

amsterdam

unmanageable artists

amsterdam

tabaksschuur

amerongen

de blauwe kamer

rhenen

tentoonstelling Li Edelkoort

frankfurt

woning

haarlem

panama

amsterdam

keuken

den haag

studio bazar 1

amsterdam

entrepotdok

amsterdam

branko vlamings ruimtelijk manuscript

vedute, amsterdam

studio bazar 2

utrechtsestraat, amsterdam

de kunstwerkplaats

amsterdam

aa kruk

amsterdam

reis van a naar b

amsterdam