Ga direct naar de inhoud.

appartement in 18e eeuws monument amsterdam

Appartement in 18e-eeuws monument, Amsterdam
De bewoners van een 18e-eeuws monumentaal pand in Amsterdam vroegen VASD om hun appartement te verbouwen en opnieuw in te richten. Hun wensen: een betere indeling van de woning, met eigen ruimte voor een tweede kind op komst en meer plek voor kunst. 

Om een heldere plattegrond te creëren is in het midden van het appartement een ‘doos’ geplaatst met daarin de sanitaire ruimtes, de meterkast, het washok, de kledingkast de cv-ruimte en een berging. Het blok is zo gepositioneerd dat aan de zonnige kant het daglicht maximaal benut wordt. Via een glazen strook boven de kast bereikt dat daglicht zelfs de badkamer daarachter.  

Verdiepingshoge taatsdeuren versterken het ruimtelijk effect en creëren een loftachtig sfeer. Door die deuren open te zetten, ontstaat een grote open ruimte met mooie zichtlijnen op alle kunst in huis. De keuze voor eenvoudige materialen in het hele appartement, zoals onbehandeld staal en hout en lichte wanden, brengt rust in de ruimte. De versleten trap, die niet lekker liep, is gerenoveerd; door een stalen loper over de treden te vouwen is de trap nu een eyecatcher geworden. 

Voor de kinderkamer zijn slimme meubels ontworpen. De twee wandkasten voor kleding, boeken en speelgoed in de kinderkamer zijn tegelijkertijd een bedstee, zodat de kinderen die de kamer delen toch allebei een eigen cosy plek hebben.

team: branko vlamings, anne van abkoude
fotografie: dennis brandsma


Apartment in 18th-century monument, Amsterdam
The residents of an 18th-century monumental building in Amsterdam asked VASD to remodel and redecorate their apartment. Their wishes: a better layout of the apartment, with its own space for a second child on the way and more room for art.

To create a clear floor plan, a "box" was placed in the center of the apartment containing the washrooms, meter cupboard, laundry room, closet the central heating room and a storage room. The block is positioned to maximize daylight on the sunny side. Through a glass strip above the closet, that daylight even reaches the bathroom behind it.

Floor-to-ceiling pivot doors enhance the spatial effect and create a loft-like atmosphere. Opening those doors creates a large open space with beautiful sight lines on all the art in the house. The choice of simple materials throughout the apartment, such as untreated steel and wood and light walls, brings tranquility to the space. The worn staircase, which did not run well, was renovated; by folding a steel runner over the steps, the staircase has now become an eye-catcher.

Smart furniture was designed for the children's room. The two wall cabinets for clothes, books and toys in the children's room are at the same time a bedstead, so that the children who share the room still both have their own cosy place.

team: branko vlamings, anne van abkoude
photography: dennis brandsma

 


                     


villa, gemeentelijk monument

amstelveen

pakhuis

amsterdam

Verbouwing 18e-eeuws rijksmonument

weteringstraat amsterdam

tabaksschuur

amerongen

appartement in 18e eeuws monument

amsterdam

artsenpraktijk

den haag

van zolder tot lichte studio

Amsterdam

de blauwe kamer

rhenen

panama

amsterdam

molen de hoop

loenen aan de vecht