Ga direct naar de inhoud.

artsenpraktijk den haag

Dit monument in Den Haag is getransformeerd van een oude rectorswoning tot een praktijk voor zes artsen. Op een relatief klein oppervlak moest voldoende ruimte gecreëerd worden voor zes spreek- en behandelkamers, een wachtruimte, een receptie en alle voorzieningen. 

De oplossing is gevonden in de aanleg van een extra verdieping met behoud van de beschermde gevel en het dak. De binnenkant van het gebouw is volledig gestript, waarna een nieuw gebouw van drie lagen in de oude omhulling is geschoven. Door deze ‘doos’ los te houden van de voorgevel, ontstaat een vide die licht en overzicht brengt in de wachtkamer en bij de receptie. De balie ligt recht tegenover de voordeur: de patiënt weet bij het binnenkomen direct waar hij moet zijn. Het semi-transparante glas, waarachter de doktersassistent altijd zichtbaar is, brengt nog meer openheid. 

Naast al het meubilair ontwierp VASD ook de huisstijl, gebaseerd op het traditionele rode kruis en twee pleisters. Het heldere rood-wit onderstreept de medische functie van dit gebouw, en geeft het meteen warme accenten. De knalrode bank in de wachtkamer vormt een sculpturaal element in de hoge ruimte, het rode kruis van de huisstijl is doorgevoerd in de wandkasten in de spreekkamers. Om deze spreekkamers flexibel te laten zijn, hebben ze alle dezelfde basisopzet; toch heeft iedere kamer een eigen gezicht door speciaal ontworpen meubels in steeds een andere felle kleur. Onderweg naar de arts worden patiënten gerustgesteld door aansprekend proza op de muur van de beroemde Nederlandse schrijver Simon Vestdijk.

This listed building in The Hague was transformed into a modern practice for six GPs. To accommodate all of the facilities, a new building with an extra floor was built into the historic outer shell. The new decor exudes serenity and a sense of space. A mezzanine makes the waiting room light and airy, while the transparent reception desk opposite the front door provides a good overview. Apart from the furniture, VASD also designed the house style, based on a red cross and two plasters.A number of striking colour and design accents create a warm atmosphere featuring brightly coloured desks, couches and closets in the same red tint as the house style. The wall boasts a selected piece of prose by Dutch writer Simon Vestdijk. 

team: branko vlamings en anne van abkoude, 
bas van vlaenderen
fotografie: roos aldershoff 


woonzorgcentrum Voorveldse Hof

utrecht

pernod ricard nederland

amsterdam

herenhuis 1890

amsterdam

vandemarkt 1

amsterdam

de tolhuistuin

amsterdam

artsen & fysiotherapie praktijk

amsterdam

villa

amstelveen

pakhuis

amsterdam

artsenpraktijk

den haag

genieloods

vijfhuizen

Amadi Panorama Hotel

Amsterdam

studio bazar, kauwgomballen fabriek

amsterdam

molen de hoop

loenen aan de vecht

vandemarkt 2

amsterdam

unmanageable artists

amsterdam

tabaksschuur

amerongen

de blauwe kamer

rhenen

tentoonstelling Li Edelkoort

frankfurt

woning

haarlem

panama

amsterdam

keuken

den haag

studio bazar 1

amsterdam

entrepotdok

amsterdam

branko vlamings ruimtelijk manuscript

vedute, amsterdam

studio bazar 2

utrechtsestraat, amsterdam

de kunstwerkplaats

amsterdam

aa kruk

amsterdam

reis van a naar b

amsterdam