Ga direct naar de inhoud.

tabaksschuur amerongen

Vijftigjaar geleden hing deze schuur nog boordevol tabaksbladeren. Nu kun je er tentoonstellingen bekijken, informatie over de omgeving krijgen, koffie drinken en een wandeling beginnen. In de nok hangen ook weer wat bladeren te drogen, want het is en blijft een tabaksschuur. In opdracht van Stichting Het Utrechts Landschap maakte VASD interieur & architectuur een ontwerp voor een eigentijds bezoekerscentrum. De uitdaging lag in het ontwerpen van een nieuwe functie in een beschermd rijksmonument, zonder het contact met de geschiedenis te verliezen. De oplossing werd gevonden in een rechthoekige, transparante doos die tussen de spanten van de oude schuur is geschoven. 

Hoe maak je een aantrekkelijk bezoekerscentrum in een donkere, tochtige schuur waar je geen ramen in mag maken? Met het inpassen van een transparante doos van 125 m2, is binnenin een nieuwe wereld gecreëerd die de sfeer van de oude wereld versterkt. Het witte stucwerk – de plek voor informatie, foto’s en kunst – wordt afgewisseld met enorme ramen op onverwachte plaatsen. Deze bieden van binnenuit goed zicht op de rustieke houten omhulling. Door de nok van onderaf aan te lichten, is te zien hoe de schuur in elkaar zit. Ondertussen heeft het daglicht dat tussen de dakpannen doorsijpelt een betoverend effect op de ruimte. In de looproute tussen de oorspronkelijke buitenkant en het toegevoegde volume is de overgang tussen en oud en nieuw tastbaar gemaakt.

Aan de buitenzijde is slechts één ingreep zichtbaar, die meteen een signaalfunctie heeft: dit is meer dan een tabaksschuur. In de originele deuropening is een nieuwe, steenrode doorgang gemaakt die de entree naar het bezoekerscentrum markeert. De twee grote taatsdeuren, die zich met een hoek van 90 graden om de entree heen vouwen, kunnen volledig naar binnen worden geklapt. Hiermee wordt extra daglicht toegelaten en ontstaat tegelijkertijd een opvallend ‘uithangbord’ voor voorbijgangers. 

Fifty years ago, tobacco leaves would still be hung here to dry. Now it's a place where you can see exhibitions, find out about the surroundings and enjoy a cup of coffee. Stichting Het Utrechts Landschapcommissioned VASD to design a modern visitors’ centre inside this authentic tobacco storehouse. The visitors’ centre fits inside the frame of the original building like a box. Large windows have been incorporated into unexpected areas of the walls and ceiling, revealing views of the rustic wooden exterior at every angle.The light seeping in through the old roof tiles also illuminates the new exhibition space.  Here, past and present come together as perfect partners. 

team: branko vlamings en anne van abkoude
fotografie: dennis brandsma


herenhuis 1890

amsterdam

groene Villa aan het water

Nieuwkoopseplassen

pakhuis

amsterdam

villa, gemeentelijk monument

amstelveen

Herenhuis 1930

Haarlem

Duurzame daktuin

amsterdam, Buiksloterham

Stadsvilla met inpandige tuinen

Amsterdam, Buiksloterham

pernod ricard nederland

amsterdam

Verbouwing 18e-eeuws rijksmonument

weteringstraat amsterdam

Pelusa, Gastro Bar

Buiksloterham, Amsterdam

Duurzaam verbouwen

de tolhuistuin

amsterdam

tabaksschuur

amerongen

appartement in 18e eeuws monument

amsterdam

vandemarkt 1

amsterdam

artsenpraktijk

den haag

Duurzaam loft achter historische gevel 1888

amsterdam

Souterrain

Amsterdam

Café Goldmund

Amsterdam

uitbreiding keuken

den haag

van zolder tot lichte studio

Amsterdam

café Spanjer & van Twist

amsterdam, leliegracht

tentoonstelling Li Edelkoort

frankfurt

Meet-up 21

amsterdam

genieloods

vijfhuizen

een huis met uitzicht op het water

Noord Holland

leren in het groen

Dordrecht

Amadi Panorama Hotel

Amsterdam

studio bazar, kauwgomballen fabriek

amsterdam

unmanageable artists

amsterdam

vandemarkt 2

amsterdam

Suite 1888

Amsterdam

woonzorgcentrum Voorveldse Hof

utrecht

artsen & fysiotherapie praktijk

amsterdam

de blauwe kamer

rhenen

woning

haarlem

panama

amsterdam

studio bazar 1

amsterdam

entrepotdok

amsterdam

molen de hoop

loenen aan de vecht

Tweede leven voor de ANWB-praatpaal

Rotterdam

branko vlamings ruimtelijk manuscript

vedute, amsterdam

studio bazar 2

utrechtsestraat, amsterdam

de kunstwerkplaats

amsterdam

aa kruk

amsterdam

reis van a naar b

amsterdam