Ga direct naar de inhoud.

woonzorgcentrum Voorveldse Hof utrecht

woonzorgcentrum Voorveldse Hof
Een huis als thuis
In de Utrechtse wijk Veemarkt is in de zomer van 2016 de nieuwste locatie van AxionContinu geopend: Voorveldse Hof. Hier wonen 56 mensen met vergevorderde dementie in zeven groepswoningen onder één dak. Het huis is vormgegeven met een interdisciplinair team waarin zorgprofessionals, architect, tuinarchitect en interieurarchitecten nauw samenwerkten. VASD tekende voor het interieur van het hele gebouw, inclusief het lichtplan: van de individuele kamers tot de groepskeukens en het grand café. Het uitgangspunt was het creëren van een ‘huis als thuis’. 

Met subtiele ingrepen is een geborgen, herkenbare, prettige plek gemaakt waar zowel de bewoners als hun familie en verzorgers zich thuis voelen. Dit is een emotionele omgeving, waar mensen worstelen met de beperkingen van dementie. Uitdaging voor het interieurontwerp was om met veilige, duidelijke, maar ook goed schoon te maken vormen, materialen, meubels en verlichting te werken zonder dat het kinderlijk of klinisch wordt. Binnen de specifieke eisen van de zorginstelling is steeds gezocht naar een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. 

Het interieur geeft de kwetsbare doelgroep letterlijk en figuurlijk houvast. Een belangrijk onderdeel van het ontwerp is de speciaal voor dit project gemaakte kleurkaart. De kleuren maken het gebouw niet alleen warm en huiselijk maar wijzen bewoners en bezoekers ook de weg. Zo heeft iedere woongroep zijn eigen kleur. Dat begint al in de gang, waar een bijzondere bank de kleur bepaalt en tevens een plek creëert om even te gaan zitten en naar buiten te kijken. 

Achter de voordeuren, in dezelfde herkenbare kleur, vind je een slim ‘entreemeubel’. Aan de gangzijde doet dit meubel dienst als garderobe met zitje. Het ronde raam in de achterwand biedt meteen een kijkje in de woonkeuken die erachter ligt; een contactmoment bij het binnenkomen. Aan de keukenkant wordt hetzelfde meubel gebruikt als keukenkast. In deze groepsruimte wordt iedere dag samen gekookt, koffie gedronken, de krant gelezen of een spelletje gedaan. 

Elegante oplossingen houden de inrichting huiselijk: het tapijt ziet eruit als textiel, maar is in feite van kunststof, zodat je het gewoon kunt dweilen. Het is bovendien strak in een uitsparing in de vloer verwerkt zodat niemand erover kan struikelen. Waar het kan, is wel met textiel gewerkt. Verticale vlakken van vilt, wol en katoen in wanden en meubels dragen bij aan een warme uitstraling en doen meteen veel goed voor de akoestiek. In de individuele kamers geven textielbehang en dubbele gordijnen met vitrage een gevoel van persoonlijke luxe. 

VASD werd voor deze opdracht benaderd omdat zij zowel ervaring in de horeca als in de zorg hebben. Centraal in het huis ligt een grand café; hier komen alle elementen van het interieurontwerp samen en is extra ingezet op een aantrekkelijke omgeving voor iedereen. Veel verschillende soorten sfeerverlichting zorgen voor voldoende licht, en creëren tegelijkertijd een aangename sfeer. Met biodynamisch licht wordt een natuurlijk dag- en nachtritme gestimuleerd. In het vrij lage plafond zijn ronde uitsparingen gemaakt voor grote lichtringen die bijdragen aan het grand café gevoel. De imposante bar met industrieel flessenrek maakt het compleet. De spiegels op de kop van de bar weerspiegelen de tuin, en halen op een subtiele manier de groene buitenwereld naar binnen.

opdrachtgever AxionContinu
architect Wiegerinck
interieurarchitect VASD interieur & architectuur
tuinarchitect Buro Poelmans Reesink Landschapsarchitectuur
oppervlakte 4.000 m²
fotografie: Dennis Brandsma  

 

 herenhuis 1890

amsterdam

groene Villa aan het water

Nieuwkoopseplassen

pakhuis

amsterdam

villa, gemeentelijk monument

amstelveen

Herenhuis 1930

Haarlem

Duurzame daktuin

amsterdam, Buiksloterham

Stadsvilla met inpandige tuinen

Amsterdam, Buiksloterham

pernod ricard nederland

amsterdam

Verbouwing 18e-eeuws rijksmonument

weteringstraat amsterdam

Pelusa, Gastro Bar

Buiksloterham, Amsterdam

Duurzaam verbouwen

de tolhuistuin

amsterdam

tabaksschuur

amerongen

appartement in 18e eeuws monument

amsterdam

vandemarkt 1

amsterdam

artsenpraktijk

den haag

Duurzaam loft achter historische gevel 1888

amsterdam

Souterrain

Amsterdam

Café Goldmund

Amsterdam

uitbreiding keuken

den haag

van zolder tot lichte studio

Amsterdam

café Spanjer & van Twist

amsterdam, leliegracht

tentoonstelling Li Edelkoort

frankfurt

Meet-up 21

amsterdam

genieloods

vijfhuizen

een huis met uitzicht op het water

Noord Holland

leren in het groen

Dordrecht

Amadi Panorama Hotel

Amsterdam

studio bazar, kauwgomballen fabriek

amsterdam

unmanageable artists

amsterdam

vandemarkt 2

amsterdam

Suite 1888

Amsterdam

woonzorgcentrum Voorveldse Hof

utrecht

artsen & fysiotherapie praktijk

amsterdam

de blauwe kamer

rhenen

woning

haarlem

panama

amsterdam

studio bazar 1

amsterdam

entrepotdok

amsterdam

molen de hoop

loenen aan de vecht

Tweede leven voor de ANWB-praatpaal

Rotterdam

branko vlamings ruimtelijk manuscript

vedute, amsterdam

studio bazar 2

utrechtsestraat, amsterdam

de kunstwerkplaats

amsterdam

aa kruk

amsterdam

reis van a naar b

amsterdam